Praktijk: 070-365 54 24 Spoed: 06-222 369 08

Anticonceptie

Bij Tara verloskundigen kun je terecht voor verschillende vormen van anticonceptie. We kunnen je hierover voorlichten en zijn daarnaast bevoegd om de pil voor te schrijven en spiralen te plaatsen.

Wat past er bij jou?

Welke anticonceptievorm het beste bij jou past is afhankelijke van verschillende factoren. Zo is iedere vrouw anders qua lichaam en wensen. Daarnaast hangt het er ook vanaf of je bijvoorbeeld borst- en of flesvoeding geeft en of je nog een eventuele kinderwens hebt. Het is daarom goed om van tevoren te bespreken welke anticonceptievormen er beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij jou past.
Tijdens een anticonceptieconsult bespreken we de verschillende vormen van anticonceptie, samen met jouw wensen, verwachtingen en eventuele medische indicaties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. De kosten bedragen €50,00. Iedereen is welkom bij ons in de praktijk, ook al ben je geen cliënt.

De verschillende spiralen bij Tara verloskundigen

Voor het plaatsen van een spiraal hoef je niet meer naar een huisarts of gynaecoloog. Tevens kunnen we echoscopisch bekijken of het spiraal op de juiste plek zit. Een spiraal is een betrouwbare vorm van anticonceptie en is geschikte vorm voor tijdens het geven van borstvoeding. Er zijn 2 verschillende soorten spiralen, het hormoon- en koperspiraal.

Heb je interesse in een bepaalde vorm van anticonceptie of heb je vragen? Stuur dan een mailtje naar spiralentara@gmail.com

Hormoonspiraal

Geven dagelijks een bepaalde dosis levonorgestrel (hormoon) af. De betrouwbaarheid is hoog. Bij een groot deel van de gebruiksters verandert het menstruatiepatroon. Bij een hormoonspiraal is het vaginale bloedverlies vooral de eerste 3-6 maanden vaak onregelmatig. Na verloop van tijd wordt de menstruatie minder en soms blijft de menstruatie zelfs helemaal weg.

Er zijn 2 verschillende vormen waaruit gekozen kan worden:

Mirena
De werkzame stof is levonorgestrel 0,02 mg per dag en biedt 5 jaar bescherming.
De kosten bedragen €147,47.

Kyleena
De werkzame stof in dit hormoonspiraaltje is levonorgestrel 0,009 mg per dag en biedt 5 jaar bescherming.
De kosten bedragen €153,91.

Koperspiraal

Geven geleidelijk koper af, waardoor een eventuele innesteling van een bevruchte eicel in de baarmoeder wordt verhinderd.

Een koperspiraal is onmiddellijk na plaatsing effectief. Dit duurt tot het moment van verwijdering, mits in de week voor verwijdering geen geslachtsgemeenschap plaatsvond. De betrouwbaarheid van koperspiralen is hoog. Bij een koperspiraal kun je de eerste maanden een iets ruimere menstruatie hebben, de meeste vrouwen krijgen na die tijd weer hun natuurlijke cyclus terug.

Er is 1 koperhoudende spiraal die wij plaatsen:

T-safe
Werkzaam voor 10 jaar en de kosten bedragen €69,-

Procedure

Plaatsing van het spiraal kan vanaf 10 weken na de bevalling. Indien je niet recent bent bevallen, is binnen zeven dagen na de eerste dag van de menstruatie het meest ideaal, omdat zwangerschap dan uitgesloten is en het spiraal direct bescherming biedt tegen zwangerschap. Voorafgaand aan de plaatsing wordt er een digitaal recept geschreven.

Per mail ontvang je dan een factuur met betaallink. Deze factuur kun je zelf indienen bij de zorgverzekeraar. Het spiraal wordt naar onze praktijk opgestuurd en ligt klaar op de dag van de plaatsing. Let op: wij hebben geen spiralen op voorraad!

Het plaatsen van een spiraal kost een paar minuten tijd en wordt uitgevoerd met behulp van een speculum (eendenbek). Je kunt vooraf pijnstillers innemen. 6 weken na plaatsing vindt er een telefonische nacontrole plaatst en indien gewenst een echo op eigen kosten.

Kosten

Afhankelijk van je zorgverzekeraar worden de kosten voor het plaatsen van een spiraal wel/niet vergoed. Je kunt vooraf contact opnemen met je zorgverzekeraar, om na te gaan of de plaatsing wordt vergoed. Wij proberen na plaatsing de kosten rechtstreeks bij de zorgverzekeraar te declareren, mocht dit niet lukken dan ontvang je van ons een factuur.

Plaatsen spiraal

€ 64,66 (excl. spiraal)

Verwijderen spiraal

€ 25,00

Controle echo

€ 35,00