Praktijk: 070-365 54 24 Spoed: 06-222 369 08

Voor partners

Het is een spannende periode, in de buik van jouw vrouw of vriendin groeit nu een baby. Hoewel de meeste informatie zich richt op de zwangere partner, is het ook waardevol om meer te weten te komen over jouw rol in het aanstaande ouderschap.

Vaderpartner

Voor vaders is er inmiddels een hoop te vinden. Jouw voorbereiding op het krijgen van een kindje ziet er deels anders uit dan die van je vrouw. Om je hier wat beter over te informeren hebben we een samenwerking met David Borman, een mannelijke verloskundige die inmiddels twee boeken heeft geschreven en een cursus heeft ontwikkeld voor aanstaande vaders.

Op vadercursus.nl is hier meer over te vinden. Zijn boeken bevatten goede, realistische en opbouwende informatie waar je echt wat aan hebt tijdens de zwangerschap en bevalling. Hij stoomt je klaar om een rots in de branding te zijn voor je vrouw en om een goed idee te hebben wat je straks te wachten staat als vader.

Er is ook een ander platform welcometomankind.nl die een cursus voor vaders aanbiedt. Dit is gemaakt door ervaringsdeskundigen en deze heeft een wat speelser uiterlijk, je kan kijken wat bij je past.

“Zij gaat het fysieke werk leveren, en bevallen is topsport. We laten topsporters toch ook niet alleen hun ding doen? We investeren in goede coaches voor de topsporters, coaches die de sporter door en door kennen en precies weten hoe ze kunnen helpen om het beste naar boven te halen. Jij kan die coach voor haar zijn, en meer (als je weet hoe je haar kunt helpen).”

– Van de site van David Borman: www.vadercursus.nl

Alleenstaand

Het kan ook zijn dat je besloten hebt om zonder partner een kindje te krijgen. Dit brengt weer andere vragen en uitdagingen met zich mee. We werken samen met Maaike Rijnsburger van 2 handen op 1 buik die ook een cursus voor alleenstaande moeders verzorgt bij Tara.

Voor meer gerichte tips en adviezen kan je kijken op 2ho1b.

Moederpartner

Je wordt duomoeder of meemoeder of gewoon moeder. Jullie traject is al een hele tijd geleden begonnen dus je zal er ook al een hoop over nagedacht hebben wat jouw rol zal zijn in het leven van jullie kind. Er komen andere vraagstukken naar voren wanneer je als vrouw een zwangere vrouw of vriendin hebt. Door het feit dat je ook een vrouw bent zul je je andere dingen afvragen dan een aanstaande vader zal doen, zoals: hoe wordt onze rolverdeling? Het kan ook zijn dat je extra tijd wil vrij nemen om de band met je kindje op te bouwen.

Het feit dat je ook een vrouwenlichaam hebt maar deze niet gebruikt om een kind voort te brengen geeft je extra inlevingsvermogen, je kent de invloed van hormonen. Het kan ook extra lastig zijn want je hebt bijvoorbeeld ook borsten maar je geeft geen borstvoeding.

Ook juridisch zijn er meer dingen uit te zoeken, gelukkig zijn hier gespecialiseerde advocaten voor. Sinds 1 januari 2023 heb je als je het kind erkent in de zwangerschap automatisch gezag samen met de biologische moeder.

Er is een documentaire die je misschien nog niet hebt gezien: Wij willen ook een kind terug te kijken op NPO. Een boek die we als tip hebben gekregen is: We are family, van Emma van Zalinge en Bernice Siewe.

Partnerverlof

Als partner (in loondienst) heb je recht op 1 week volledig betaald geboorteverlof. Dit zijn de uren die je normaal per week werkt. Je mag ze in de eerste 4 weken na de geboorte van jullie kindje opnemen.

Er is ook nog aanvullend verlof. Dit zijn 5 weken (5x een normale werkweek) die je in de eerste 6 maanden na de geboorte mag opnemen. In deze weken krijg je geen salaris maar een uitkering via het UWV. De week geboorteverlof zal eerst opgenomen moeten worden.

Lieve woorden van onze cliënten

Wat een fijne plek en wat een goede begeleiding. Zowel bij de assistenten als de verloskundigen heb ik me altijd heel erg welkom en serieus genomen gevoeld. Heel persoonlijk en heel professioneel. Een prachtige ervaring rijker en kan iedereen deze praktijk aanraden!

– Linde (31)

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.