Praktijk: 070-365 54 24 Spoed: 06-222 369 08

Miskraam

Vandaag heb je te horen gekregen dat de zwangerschap niet verder gaat of misschien al even gestopt is. Dit betekent dat je een miskraam gaat krijgen. Dat kan op veel manieren verlopen en daar willen we je over informeren. Een miskraam is een emotionele gebeurtenis en het is belangrijk om de tijd te nemen om dit te verwerken. Wij zijn er voor je.

Wat is een miskraam?

Een miskraam is een zwangerschap die spontaan eindigt tot en met een zwangerschapsduur van 20 weken. De medische term voor een miskraam is spontane abortus. Als de zwangerschap al wat langer gestopt was als je er achter komt bij de echo, dan spreekt de verloskundige over een missed abortion.
Het is belangrijk om te weten dat je een miskraam niet kan voorkomen!

Oorzaak van een miskraam?
De oorzaak van een miskraam is meestal niet te achterhalen. Het is vaak een aanlegstoornis in een vroeg stadium. Leeftijd kan ook een rol spelen. Bij vrouwen tussen 30-40 jaar krijgt 1 op de 10 een miskraam en vanaf 40 jaar krijgt 1 op de 5 een miskraam.

Een miskraam kan je niet voorkomen.

Wat zijn mijn opties?

Afwachten totdat je lichaam het embryo natuurlijk afstoot

Meestal komt de miskraam op gang binnen 1-2 weken na het eerste bloedverlies. Het kan ook langer duren. Het is veilig om een paar weken af te wachten maar niet iedereen vindt dit prettig.

Het voordeel van afwachten is dat bij een spontaan beloop je niet de risico’s van een ingreep hebt.

Een behandeling met medicijnen in het ziekenhuis

Dit gebeurt in het ziekenhuis via de gynaecoloog. Er zal altijd ook eerst nog een echo gemaakt worden. De medicatie bestaat meestal uit twee middelen die je mee mag nemen om thuis in te nemen op een voor jou passend moment. Het ene middel slik je door, het ander breng je 24-48 uur later vaginaal in.

Als je lichaam reageert op de medicatie dan is dit meestal binnen 1 a 2 dagen. Je krijgt meestal ook nog een tweede set tabletten mee die je in mag brengen als de miskraam nog niet op gang is gekomen.

De behandeling met de vaginale tabletten slaagt bij iets meer dan de helft van de vrouwen en na het inbrengen van de andere tabletten is dat ongeveer 85%. Indien het niet (volledig) gelukt is moet er een curettage gedaan worden.

Een ingreep (curettage) in het ziekenhuis

Deze korte operatieve ingreep vindt plaats in het ziekenhuis. De gynaecoloog maakt de baarmoederholte leeg met een zuigbuisje of schrapertje via de vagina. Dit kan onder een korte narcose of plaatselijke verdoving. De ingreep duurt zo’n 15 minuten.
Meestal heb je na een curettage ook nog een aantal dagen wat bloedverlies. Soms blijft er na een curettage weefsel achter waardoor je bloedverlies blijft houden. Dan is het nodig om de curettage te herhalen.

De risico’s van een curettage zijn baarmoederverklevingen en een risico op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap.

Wat moet je doen als je een miskraam hebt?

Rustig blijven en zorgen dat je verder niks hoeft. Neem de tijd ervoor en zorg dat er iemand in de buurt is/ op de hoogte is zodat je die persoon kan inschakelen als het nodig is. Als je veel pijn hebt mag je paracetamol nemen (1000mg elke 6 uur). Een warme kruik werkt ook pijn verlichtend.
Gebruik maandverband zodat je ziet hoeveel bloed je verliest, tampons worden afgeraden.

Vaak verlies je op de wc door de zwaartekracht het vruchtje. Dit kan heel naar zijn omdat je er soms niet meer bij kan en je alleen nog maar kan doorspoelen. Om dit te voorkomen kan je in een vergiet plassen, zo kan je beter zien wat je verliest.
Als je denkt dat je het vruchtje verloren bent en dit beter wil bekijken dan kan je het in een glas met water leggen. De zwaartekracht speelt dan geen rol meer en door het water wordt het beter zichtbaar.

Je kunt ook je werkgever op de hoogte brengen want het is vaak fijn om ook even bij te komen als de miskraam voorbij is en dan is er meer begrip.

Wat moet je verder nog weten:

Waneer moet je ons bellen?

  • Bij hevig bloedverlies, veel meer dan een normale menstruatie

  • Bij koorts boven de 38 graden

  • Als je je niet lekker voelt, duizelig bent, zweet of het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen

  • Bij hevige aanhoudende buikpijn

Als de krampen en het bloedverlies aan blijven houden nadat je de miskraam hebt gehad is het ook belangrijk om contact met ons op te nemen. Het kan zijn dat de miskraam dan nog niet volledig is verlopen en dan verwijzen we je naar de gynaecoloog.

Verwerking miskraam

Hoe pril de zwangerschap misschien ook is, een miskraam kan zorgen voor diepe rouw. Het kan zorgen voor verschillende emoties, alles kan erbij horen! Gevoelens van verdriet, leegte, geschokt zijn, booosheid, verslagenheid, extreme moeheid, angstig zijn en verdoofd voelen kunnen erbij horen. Misschien voel je je wel opgelucht, ook dat kan. Niks is gek. Tijdens een periode van rouw doorloop je verschillende emoties, soms van de ene emotie naar de ander en weer terug. Het is niet te voorspellen hoe lang het duurt, dat is voor iedereen verschillend. Gun jezelf de tijd om het te verwerken. Praat erover met je partner, een vriendin, een collega, een familielid of met ons want praten helpt. Wij nemen sowieso een aantal keer contact met je op tijdens het proces om te zien hoe het met je gaat.
Er zijn ook groepen met andere moeders die hetzelfde hebben meegemaakt zoals miskraam mama’s op Facebook waar je contact mee op kan nemen.

Het is normaal dat er verwerkingsverschillen zijn tussen je partner en jou. De een wil er over praten, de ander niet, soms kiest iemand om juist te gaan werken als afleiding of juist te gaan sporten terwijl jij je misschien nergens toe in staat voelt. Zoek iets om uiting te geven aan je verdriet, brandt een kaarsje, schrijf een brief aan je ongeboren kindje, maak een altaartje, vertel je andere kinderen erover, plant een boom, doe waar jij je goed bij voelt.
Soms lukt het niet goed om alles alleen (of met z’n tweeën) te verwerken. Weet dat er mensen speciaal zijn opgeleid om je te helpen bij het verwerken van een miskraam. Er is altijd een miskraamcoach te vinden bij jou in de buurt.

Merk je dat je het lastig vindt om je leven weer op te pakken, dat je energie niet terugkomt, dat je huilbuien houdt of depressieve gevoelens hebt? Neem dan contact op met ons of met je huisarts en dan gaan we kijken naar passende begeleiding. Blijf er niet mee rondlopen, dat is niet nodig.

Alles achter de rug en nu ...

Als je een miskraam hebt gehad mag je (als je dit wil) meteen weer zwanger worden. Het is aan te raden om te zorgen dat je fysiek maar ook emotioneel hersteld bent.
Het is fijn om de miskraam een plekje te hebben gegeven zodat je ook echt klaar bent om een nieuw vruchtje te ontvangen.