Praktijk: 070-365 54 24 Spoed: 06-222 369 08

Kraamtijd

De verloskundige van Tara komt je ook nog bezoeken na de bevalling. Thuis, in het ziekenhuis of in het kraamhotel. Ook als je bij de gynaecoloog onder controle bent geweest en bent bevallen kunnen wij het kraambed verzorgen.

Kraamzorg

Je moet zelf kraamzorg regelen voor de periode na de geboorte. De kraamverzorgster zal tijdens de kraamperiode 49 uur besteden aan medische verzorging van jou en je baby in de 8 dagen na de bevalling. Let op, als je een basisverzekering hebt, geldt er een eigen bijdrage per uur, maar dit kan volledig gedekt zijn als je een aanvullende verzekering hebt. Zorg ervoor dat je dit controleert voordat je bevalt. Extra zorg op dag 9 en 10 wordt afgestemd tussen de verloskundige en de kraamzorg.

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen moet je jezelf inschrijven bij een kraamzorgbureau naar keuze en de gegevens van dit bureau doorgeven aan je verzekeraar. Sommige verzekeraars regelen de inschrijving bij een kraamzorgbureau zelf, maar je kunt meestal wel je voorkeur aangeven. Bij twijfel kun je dit altijd navragen bij je verzekeraar.

Wij raden de volgende kraamzorgbureaus aan:

Sexuologie

Wennen en ontzwangeren

Het wonder is geschied, je kindje is er. Nu begint de periode waarin je elkaar leert kennen. De kraamtijd is een intensieve periode die door iedereen verschillend wordt ervaren; dit hangt meestal samen met de manier waarop de bevalling is verlopen en hoe moeder en kind, maar ook de overige gezinsleden de eerste paar weken op elkaar reageren. Net als bij alle andere relaties is er soms direct een klik, maar soms ook niet: dan moet er eerst een tijdje overheen gaan voordat je elkaar wat beter leert kennen en op elkaar ingespeeld raakt.

In principe neemt het lichaam van de vrouw zes weken de tijd om te ontzwangeren. De hormonale spiegels (behalve die van de hormonen die de borstvoeding reguleren) zijn dan weer op het niveau van vóór de zwangerschap. Toch ervaren velen dat het soms veel langer kan duren voordat je je geestelijk en lichamelijk weer net zo voelt als vóór een zwangerschap. Kijk in onze postpartum herstelgids voor goede hulp om te herstellen.

De eerste weken

In de eerste week komt de verloskundige om de dag langs om te controleren of alles goed gaat met moeder en kind. Samen met de kraamverzorgster houden we in de gaten of de baby goed groeit en de moeder zich goed voelt. In die eerste week kun je met al je vragen bij ons terecht op de momenten dat wij langskomen of via ons spoedtelefoonnummer, dat dag en nacht bereikbaar is.

Bij echte problemen zullen wij overleg voeren met een kinderarts of een gynaecoloog en eventueel doorverwijzen. Bij de moeder kan het bloedverlies tot zes weken na de bevalling aanhouden. Daarom wordt geadviseerd om zes weken te wachten met vrijen of in bad gaan, dit om eventuele infecties te voorkomen. Mocht je hier vragen over hebben, dan kun je ons altijd bellen.

In de eerste week wordt door de verloskundige ook de hielprik afgenomen tussen de 4e en 7e levensdag. Het betreft hier een screening van pasgeborenen die is ingesteld door de regering. Er wordt een klein beetje bloed afgenomen en opgestuurd voor onderzoek. De screening test op een aantal ziektes die, als ze in een vroeg stadium ontdekt worden, goed behandelbaar zijn met medicatie. Meer informatie over de hielprik kun je hier vinden.

Postpartum herstelgids

Een bevalling is een spannende en belangrijke gebeurtenis in je leven. Het is ook net zo belangrijk om hierna de tijd te nemen voor goed herstel. Vaak willen we als vrouwen veel te snel alles weer oppakken na de bevalling. Dit kan wel eens niet ten goede komen aan je herstel. Omdat er veel tegenstrijdige adviezen zijn kan hier de perfecte hulp vinden: je eigen postpartum herstelgids, gemaakt door Jill van DraagKracht. We raden je aan om hem helemaal door te lezen en ermee aan de slag te gaan. Mocht je toch tegen klachten aanlopen, twijfel niet om contact met ons op te nemen.

Nacontrole

Zes weken na de bevalling kun je de zwangerschapsperiode afronden door een nagesprek op de praktijk. Dit is niet verplicht, maar wordt door veel moeders als prettig ervaren, en zeker ook door ons! Vragen en verhalen over die eerste paar doorgemaakte weken komen dan uitgebreid aan bod. En natuurlijk is het leuk om je mooie baby, die dan al weer zes weken oud is, aan ons te kunnen laten zien.