Voor partners
Het is een spannende periode, in de buik van jouw vrouw of vriendin groeit nu een baby. Hoewel de meeste informatie zich richt op de zwangere partner, is het ook waardevol om meer te weten te komen over jouw rol in het aanstaande ouderschap.
Vaderpartner
Voor vaders is er inmiddels een hoop te vinden. Jouw voorbereiding op het krijgen van een kindje ziet er deels anders uit dan die van je vrouw. Om je hier wat beter over te informeren hebben we een samenwerking met David Borman, een mannelijke verloskundige die inmiddels twee boeken heeft geschreven en een cursus heeft ontwikkeld voor aanstaande vaders.
Op vadercursus.nl is hier meer over te vinden. Zijn boeken bevatten goede, realistische en opbouwende informatie waar je echt wat aan hebt tijdens de zwangerschap en bevalling. Hij stoomt je klaar om een rots in de branding te zijn voor je vrouw en om een goed idee te hebben wat je straks te wachten staat als vader.
Er is ook een ander platform welcometomankind.nl die een cursus voor vaders aanbiedt. Dit is gemaakt door ervaringsdeskundigen en deze heeft een wat speelser uiterlijk, je kan kijken wat bij je past.
“Zij gaat het fysieke werk leveren, en bevallen is topsport. We laten topsporters toch ook niet alleen hun ding doen? We investeren in goede coaches voor de topsporters, coaches die de sporter door en door kennen en precies weten hoe ze kunnen helpen om het beste naar boven te halen. Jij kan die coach voor haar zijn, en meer (als je weet hoe je haar kunt helpen).”
Alleenstaand
Het kan ook zijn dat je besloten hebt om zonder partner een kindje te krijgen. Dit brengt weer andere vragen en uitdagingen met zich mee. We werken samen met Maaike Rijnsburger van 2 handen op 1 buik die ook een cursus voor alleenstaande moeders verzorgt bij Tara.
Voor meer gerichte tips en adviezen kan je kijken op 2ho1b.
Moederpartner
Het feit dat je ook een vrouwenlichaam hebt maar deze niet gebruikt om een kind voort te brengen geeft je extra inlevingsvermogen, je kent de invloed van hormonen. Het kan ook extra lastig zijn want je hebt bijvoorbeeld ook borsten maar je geeft geen borstvoeding.
Ook juridisch zijn er meer dingen uit te zoeken, gelukkig zijn hier gespecialiseerde advocaten voor. Sinds 1 januari 2023 heb je als je het kind erkent in de zwangerschap automatisch gezag samen met de biologische moeder.
Er is een documentaire die je misschien nog niet hebt gezien: Wij willen ook een kind terug te kijken op NPO. Een boek die we als tip hebben gekregen is: We are family, van Emma van Zalinge en Bernice Siewe.
Partnerverlof
Er is ook nog aanvullend verlof. Dit zijn 5 weken (5x een normale werkweek) die je in de eerste 6 maanden na de geboorte mag opnemen. In deze weken krijg je geen salaris maar een uitkering via het UWV. De week geboorteverlof zal eerst opgenomen moeten worden.