Praktijk: 070-365 54 24 Spoed: 06-222 369 08

Echoscopie

Als je zwanger bent is het een speciaal moment om je kindje voor het eerst te zien. Er zijn verschillende echo’s mogelijk en we hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Je kan altijd terecht!

Alle echo’s zijn in samenwerking met Bovenmaas Prenataal. Zij maken echo’s voor en in meerdere verloskundigenpraktijken in Den Haag. Deze samenwerking maakt het mogelijk dat je veel keus hebt qua dag en tijdstip voor het maken van de echo. Op de Prins Hendrikstraat zal je meestal Merel de Regt tegenkomen voor de echo’s, zij is ook tevens een van de vaste verloskundigen.

De verschillende echo’s binnen Tara verloskundigen

Bloedverlies

Bloedverlies aan het begin van de zwangerschap komt regelmatig voor. In de helft van de gevallen is dit onschuldig, bij de andere helft zorgt het voor een miskraam. Wij kunnen met een extra echo meer zekerheid geven over de oorzaak.

Neem in geval van bloedverlies altijd contact met ons op!

Vitaliteitsecho

Dit is de eerste echo die je kan doen in de zwangerschap. Hierbij wordt er gekeken of de zwangerschap in de baarmoeder zit, of er sprake is van een eenling- of meerlingzwangerschap is en of het hartje klopt.

Deze echo kan het beste gemaakt worden rond 7-8 weken. Soms is het nog niet zo duidelijk te zien via de buik en dan kan het nodig zijn om een vaginale echo te maken.

Termijnecho

Deze echo wordt gemaakt tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap en is bedoeld om de uitgerekende datum vast te stellen of te bevestigen. Dit wordt gedaan door de baby te meten van kruin tot stuit ook wel de Crown Rump Length (CRL) genoemd.

Een nauwkeurige bepaling van de zwangerschapsduur is belangrijk omdat deze later in de zwangerschap onder andere van belang is om te controleren of de baby goed groeit. We kijken ook of het kindje zich goed ontwikkelt.

13 weken echo

De 13 weken echo, ook wel het eerste trimeste SEO genoemd vindt plaats tussen 12+3 en 14+3 weken van de zwangerschap en duurt ongeveer 40 minuten.
Dit onderzoek wordt sinds 1 september 2021 aangeboden en is onderdeel van de IMITAS studie. Dit is een wetenschappelijke studie. Het onderzoek is niet verplicht. Voorwaarde voor het onderzoek is dat je deelneemt aan de studie.

Bij deze echo wordt er gekeken of je kindje mogelijk een lichamelijke afwijking heeft. Er wordt gekeken naar de schedel, het hart, armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi, de groei en het vruchtwater.
Het kindje is rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkelt dan bij de 20 weken echo. Veel afwijkingen zijn nog niet te zien maar sommige, vaak ernstige afwijkingen wel.
Het kan soms nodig zijn om een vaginale echo te maken om beter beeld te krijgen van iets wat de echoscopist via de buik niet goed in beeld krijgt.
Indien niet alles goed in beeld te brengen was tijdens de 13 weken echo zal hier bij de 20 weken echo weer naar gekeken worden.

De echoscopist kan niet alles zien, indien ze geen afwijkingen ziet is dit geen garantie dat het kindje gezond is. Is er wel een aanwijzing voor een afwijking gezien? Dan wordt je doorverwezen voor verder onderzoek in een centrum voor Prenatale Diagnostiek. Dit is een academisch ziekenhuis en voor ons is dat het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum). Vervolgonderzoek zou kunnen bestaan uit een uitgebreide echo (die langer duurt dan de 13 weken echo) of bloedonderzoek of vlokkentest of vruchtwaterpunctie.
Het kan zijn dat de uitslag even duurt en je die tijd in onzekerheid verkeert.
Soms is een afwijking gezien welke uiteindelijk na verder onderzoek toch geen afwijking blijkt te zijn. Het kan dus ook zijn dat het onderzoek je (onnodig) ongerust maakt.

Er zijn geen kosten verbonden aan de 13 weken echo.

20 weken echo

De 20 weken echo, ook wel het tweede trimester screening (SEO) genoemd vindt plaats tussen 19 en 21 weken zwangerschap en duurt ongeveer 40 minuten. Een echoscopiste die hier speciaal voor is opgeleid zal deze echo maken op een geavanceerd echo apparaat.

Er wordt naar de ontwikkeling van organen gekeken. Ook de groei, vruchtwater en placenta worden beoordeeld. Hoewel veel ernstige afwijkingen bij het SEO aan het licht kunnen komen, kunnen niet alle afwijkingen met zekerheid worden uitgesloten.
Is er een aanwijzing voor een afwijking gezien? Dan wordt je doorverwezen voor verder onderzoek in een centrum voor Prenatale Diagnostiek. Dit is een academisch ziekenhuis en voor ons is dat het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum). Vervolgonderzoek zou kunnen bestaan uit een uitgebreide echo (die langer duurt dan de 20 weken echo), bloedonderzoek of een vruchtwaterpunctie.

Groeiecho

Een groeiecho wordt gedaan als er twijfel bestaat over de grootte van de baby. Deze echo vindt meestal plaats tussen 28 en 36 weken en duurt 20 minuten.
Zowel de te grote als de te kleine baby willen graag op tijd opsporen. Een goed groeiende baby heeft meestal een goede conditie. Een onvoldoende groeiende baby heeft extra zorg nodig en in dat geval zullen we je verwijzen naar de gynaecoloog. Daar kunnen ze extra controles uitvoeren om de conditie van je baby in de gaten te houden.
Mochten we twijfelen of je baby te hard groeit zullen we een extra controle van bloedsuiker doen en mogelijk een second opinion in het ziekenhuis.

Placenta localisatie

Deze echo is bedoeld om de locatie van de placenta in de baarmoeder te bepalen. Dit wordt gedaan rond 32 weken van de zwangerschap.
In een uitzonderlijk geval ligt de placenta (deels) over de opening van de baarmoedermond. Dan kan de baby niet via de natuurlijke weg geboren worden en zal een keizersnede gedaan moeten worden.

Liggingsecho

Wanneer we aan het einde van je zwangerschap twijfelen over de ligging van je baby zullen we een extra echo maken.
Mocht je kindje in stuitligging liggen dan heb je de keuze om in het ziekenhuis een versie (het proberen te draaien van de baby in de buik) te laten doen of de baby in deze positie te laten.

De geboorte van een kindje in hoofdligging geeft het minste risico op een keizersnede daarom raden wij aan om een versie te proberen.