Praktijk: 070-365 54 24 Spoed: 06-222 369 08

Wat te regelen

Gedurende het zwangerschapstraject zijn er een aantal dingen waar beslissingen over gemaakt moeten worden. Wij geven je hier graag voorlichting over!

Tijdens de zwangerschap

Kraamzorg
Voor de periode nà de bevalling en voor assistentie tijdens een thuisbevalling is het nodig dat je zelf kraamzorg regelt. Tijdens de kraamperiode helpt de kraamverzorgster jullie met het verzorgen van de baby, zij voert de medische controles uit bij moeder en kind en geeft een heleboel nuttige adviezen en tips.

Vanwege het grote aantal aanmeldingen raden wij je aan zo snel mogelijk contact op te nemen met een kraamzorgbureau: het op tijd regelen van goede kraamzorg voorkomt teleurstellingen. De meeste kraambureaus verwachten na het eerste contact een aanbetaling, waarmee de inschrijving definitief is. Het is belangrijk ook hier op te letten. Wij werken met een aantal kraamzorgbureaus goed samen.

Wil je meer informatie over deze bureaus? Lees dan verder!

Geboorte voorbereiding

Verwachtingen
Op welke manier een bevalling ook verloopt, meestal is het een heftige ervaring voor een vrouw. Bij elke bevalling spelen opnieuw dezelfde vragen: hoe zal het gaan, zal het me wel lukken, gaat alles wel goed, hoe lang zal het duren. Bij elke bevalling gebeurt hetzelfde, maar de manier waaróp is verschillend bij iedereen en ook wij als verloskundigen kunnen niet voorspellen hoe alles precies zal gaan. Over het algemeen gaat een tweede bevalling makkelijker dan een eerste, maar dit geldt zeker niet voor iedereen. Het beste is dan ook om niet té veel verwachtingen te hebben over hoe alles zal verlopen. Bespreek je verwachtingen met ons: goede informatie is vaak erg handig.

Wij kunnen je eventueel ook informatie over verschillende cursussen geven.

Erkenning

Een ding dat je moet regelen in de zwangerschap is de erkenning van de ongeboren vrucht. Degene die de ongeboren vrucht erkent in de zwangerschap, die kan ook de aangifte doen na de bevalling. Als de baby erkend is voor de geboorte is ook meteen het gezag geregeld. Degene die het kind erkent krijgt onder andere een erfrechtelijke band en een onderhoudsplicht. Hiermee is hij de wettelijke ouder, hij hoeft niet persé de biologische ouder te zijn. Het is sinds januari 2024 ook mogelijk om beide achternamen te geven aan jullie kindje.