Skip to content

Wat moet je regelen tijdens de zwangerschap?

Kraamzorg

Voor de periode nà de bevalling en voor assistentie tijdens een thuisbevalling is het nodig dat je zelf kraamzorg regelt. Tijdens de kraamperiode helpt de kraamverzorgster jullie met het verzorgen van de baby, zij voert de medische controles uit bij moeder en kind en geeft een heleboel nuttige adviezen en tips.

Vanwege het grote aantal aanmeldingen raden wij je aan zo snel mogelijk contact op te nemen met een kraamzorgbureau: het op tijd regelen van goede kraamzorg voorkomt teleurstellingen. De meeste kraambureaus verwachten na het eerste contact een aanbetaling, waarmee de inschrijving definitief is. Het is belangrijk ook hier op te letten.

Kraamzorg is opgenomen in het basispakket van je verzekering, je bent dan verzekerd voor 49 uur. Deze uren worden in de 8 dagen na de bevalling gebruikt voor de (medische) verzorging van jou en je baby. Als je een basispakket hebt dan geldt er een eigen bijdrage per uur. Als je aanvullend verzekerd bent dan kan dit volledig gedekt zijn. Het loont om dit even te controleren voordat je gaat bevallen. Heb je meer zorg nodig (dag 9 en 10) dan stemmen de verloskundige en de kraamzorg dit met elkaar af.

Voor de meeste verzekeringsmaatschappijen geldt, dat je zélf voor inschrijving bij een kraamzorgbureau naar keuze dient zorg te dragen. De gegevens van dit kraamzorgbureau geef je vervolgens door aan je verzekeringsmaatschappij. Echter, er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die de inschrijving bij een kraamzorgbureau in eigen hand willen houden; je mag dan wel een voorkeur opgeven. Bij twijfel kunt je dit altijd navragen bij je verzekeringsmaatschappij.

Wij werken goed samen met de volgende kraamzorgbureaus:
Babycare kraamzorg
Kraamzorg Puck en co
Kraamzorg 1 op 1
Naviva Kraamzorg
Bella Vita kraamzorg
Klavertje vier kraamzorg

Kraampakket

Een kraampakket is nodig bij een thuisbevalling maar ook belangrijk als je in het ziekenhuis wil bevallen voor de periode erna. Deze is aan te vragen bij je verzekeraar en wordt vergoed als je aanvullend verzekerd bent. Je kan deze ook kopen bij de thuiszorgwinkel of de losse producten kopen bij bijvoorbeeld de apotheek. Let op het is altijd nodig om een kraampakket in huis te hebben.

Erkenning

Een man die niet getrouwd is met de moeder van een kind kan toch officieel het vaderschap op zich nemen. Dit wordt erkenning genoemd. Het kind kan ook al erkend worden voordat het geboren is, dit wordt erkennen van de ongeboren vrucht genoemd. Degene die de ongeboren vrucht erkent in de zwangerschap, die kan ook de aangifte doen na de bevalling.

De man die het kind erkent gaat familierechtelijke betrekkingen aan met het kind. Hij krijgt onder andere een erfrechtelijke band en een onderhoudsplicht. Hiermee is hij de wettelijke vader, hij hoeft niet persé de biologische vader te zijn.

Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl

Back To Top